Interview met Maria Postema: Nederlandse auteur/vertaalster!

Vandaag ontmoette ik Maria Postema in een Utrechts koffiezaakje. Co-auteur van Dertiendagh en EN-NL vertaalster van onder andere de Twilight serie, de Hongerspelen, Gone en zo veel meer! We gaven elkaar een hand en ik stelde voor om in een van de booths te gaan zitten.

‘Hoe vertaal je booth in het Nederlands?’ vroeg Maria onmiddellijk.

‘Goh,’ begon ik, een beetje van mijn stuk gebracht. ‘Zou het… Zithoek kunnen zijn?’  Ze knikte.

‘Dat zou kunnen.’ Ik grijnsde blij.

‘Een booth is een typisch Amerikaans woord en heel lastig te vertalen in het Nederlands.’ Ik stemde ermee in. En zo ging mijn interview over het vertaalberoep meteen goed van start. Maria vertelde over Twilight, een van de eerste boeken die ze heeft mogen vertalen.

‘Toen het boek pas uitkwam en ik het las, wist ik onmiddellijk dat dit een hit zou kunnen worden. Met een beetje rondvragen, bleek dat de aangewezen vertaalster het best druk had en ze vroeg me of ik de vertaling ervan op me wou nemen. Ik zei geen nee!’

‘Wat is het leukste boek dat je mocht vertalen? Naast Twilight dan!’

‘Dat is het boek ‘de Hongerspelen’ van Suzanne Collins. Het is erg goed geschreven en in verschillende lagen opgebouwd. Het hoofdpersonage is een nuchtere meid die vecht voor waar ze van houdt en dat soort boeken vind ik geweldig.’ Ik ben het helemaal met haar eens!

Na een hele reeks technische vragen over het vertalen zelf en haar ervaringen, komen we aan bij haar debuutboek dat ze in samenwerking met Maarten Bruns geschreven heeft. Dertiendagh is een ontzettend spannend verhaal over een stel tieners die met tijdreizen, oude Germaanse goden en kwaadaardige nazi’s in aanraking komen. Dit allemaal diep onder het zand, in de nog onontdekte bunkers van Scheveningen.

Waar kwam het idee vandaan voor dit boek?

Bij de kinderboekwinkel waar ik vaak werkte, viel het me op dat er weinig boeken voor jongens van 14+ geschreven worden. Een van mijn uitgevers vroeg toen waarom ik er niet zelf een zou schrijven!  Thuis besprak ik het met mijn vriend die onmiddellijk riep dat het over bunkers moest gaan want  ‘alle jongetjes houden van ondergrondse bunkers!’ Ik besprak het idee met een goede vriend van me (Maarten Bruns) die ook een groot lezer is en we besloten samen het boek te schrijven.

Ben je dan ook bunkers gaan bekijken als veldonderzoek?

Ja, zeker! Maarten en ik zijn op bunkerjacht geweest om de gebeurtenissen zo realistisch en echt mogelijk te maken. Veel van wat er in het boek staat, is dan ook gebaseerd op waargebeurde feiten. Er gaan nog steeds geruchten rond over een gangenstelsel dat kilometers onder grond zou liggen in de weidse duinen van Scheveningen!

 

Het verhaal voelde niet af! Komt er een vervolg?

‘Die komt er aan! Maarten en ik zijn op het moment met een ander boek bezig maar daarna, waarschijnlijk in 2019 komt het tweede deel wat dan ook het slotboek zal zijn.

 

Kan je al iets loslaten over het tweede boek?

Het gaat zich voor een deel afspelen in Duitsland, met name in een eng kasteel wat door de nazi’s als een soort hoofdkwartier werd gebruikt. Hebben Maarten en ik trouwens ook bezocht!

Zijn er nog boeken die binnenkort uitkomen die jij vertaalt hebt?

67 seconden is net uit, een verse-novel van Jason Reynolds die met klankrijm speelde, erg gaaf! En in de nabije toekomst komen, onder andere, Iskari 2, Frankenstein (uit de klassiekerreeks van uitgeverij Blossom Books), Wereldvrouwen bij Uitgeverij Gottmer (informatief boek over 50 vrouwen die de wereld veranderd hebben) uit.

Rest er me nog maar twee vragen! Wil je met mij op de foto en mijn boek signeren?

Dat wou ze heel graag!

 

Wat een ontzettend leuk gesprek heb ik gehad met Maria! Ze is een lieve, hartelijke powervrouw die niet alleen met andermans woorden aan de slag kan maar ook met die van haarzelf! Zet Dertiendagh maar op je TBR lijstje!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s